Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ "ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ, 91 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ" - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ













ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
                                       
ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ  2 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ  2013

Με μεγάλη επιτυχία και με πλήθος κόσμου πραγματοποιήθηκαν οι τετραήμερες εκδηλώσεις μνήμης 27, 28, 29, 30 Σεπτεμβρίου 2013 « ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ , 9Ι ΧΡΟΝΙA ΜΕΤΑ»  του Συνδέσμου Μικρασιατών Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας ΟΙ ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ.



Η πρώτη μέρα ήταν αφιερωμένη στα Βουρλά, όπου και πραγματοποιήθηκε διάλεξη  στον υπαίθριο χώρο του ΠΠΙΕΔ  με τον φιλόλογο  Θοδωρή Κοντάρα «τα Βουρλά της Καρδιάς μας» και ακολούθησαν μικρασιατικά τραγούδια από την Χορωδία του Μικρασιατικού Συλλόγου Καισαριανής. Να αναφέρουμε ότι στη συγκεκριμένη εκδήλωση συμμετείχε και η Ένωση Βουρλιωτών Μικράς Ασίας.


Την δεύτερη μέρα,  ο Σύνδεσμος Μικρασιατών φιλοξένησε στον υπαίθριο χώρο του ΠΠΙΕΔ την ακαδημαϊκό Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ όπου μίλησε για τον «Ελληνισμό της Μικράς Ασίας». Κλείνοντας το λόγο της, η κ. Αρβελέρ κάλεσε το Πρόεδρο των Μικρασιατών  Χρήστο Τριανταφύλλου και όλους του Μικρασιάτες να συστρατευτούν  στον αγώνα για την ίδρυση Πανεπιστημιακής έδρας Ιστορίας του Μικρασιατικού Ελληνισμού και τόνισε, «Της Μικράς Ασίας  αδικουμένης αισχρόν το σιγάν».
 

Στη συνέχεια της παρεδόθησαν τα αναμνηστικά δώρα  του Συνδέσμου Μικρασιατών, από τον μικρασιατικής  καταγωγής και μέλος του Συνδέσμου, Πρόεδρο Νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού Χάρη Τομπούλογλου όπου ήταν το λεύκωμα: ΠΟΡΕΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ Νέα Φιλαδέλφεια - Νέα Χαλκηδόνα του Γιώργου Κακάτσου, ιδρυτή και πρώτου εκδότη της ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ και δύο βάζα χειροποίητου παραδοσιακού γλυκό κουταλιού.


Το βιογραφικό της κας Ελένης Γλύκατζη – Αρβελέρ ανέγνωσε η μικρασιατικής καταγωγής και μέλος του Συνδέσμου, Περιβαλλοντολόγος   Ματίλντα Αναστασιάδη.


Την συγκεκριμένη μέρα βραβεύτηκαν και αριστούχοι απόφοιτοι Λυκείου της πόλης με το βραβείο – αριστείο ΦΙΛΙΩ ΧΑΙΔΕΜΕΝΟΥ.


Ακολούθησαν Μικρασιατικοί χοροί από την Χορευτική Ομάδα του Ενιαίου Φορέα της Πόλης μας.

Την Τρίτη μέρα προβλήθηκαν στον υπαίθριο χώρο του ΠΠΙΕΔ, τα ντοκιμαντέρ ΙΜΒΡΟΣ – ΤΕΝΕΔΟΣ: ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΗΘΗΣ του ιδρύματος Ιστορικών Μελετών και το ΣΚΕΠΑΣΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ της Τέσσας Δουλκέρη.


Ακολούθησε Μουσική Μικρασιατική Βραδιά με την Ορχήστρα των Ονείρων.


Η τέταρτη μέρα ήταν αφιερωμένη στην Παναγιά την Βουλιώτισσα. Στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Νέας Φιλαδέλφειας  συναυλία με τους: Γεράσιμο Ανδρεάτο, Δέσποινα Ολυμπίου και Ορχήστρα των Ονείρων και μικρασιατικοί χοροί από την χορευτική ομάδα του Μικρασιατικού Συλλόγου Καισαριανής.


Χαιρετισμό απεύθυναν η Δήμαρχος Έφη Γαϊτανά και ο Επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης Χάρης Τομπούλογλου, οι οποίοι εξήραν το έργο του Συνδέσμου Μικρασιατών Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας και τις υψηλού επιπέδου πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνει.


Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Μικρασιατών Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας Χρήστος Τριανταφύλλου στην ομιλία του τόνισε:


Θυμόμαστε σήμερα τη σφαγή του Ελληνικού, αλλά και του χριστιανικού γενικότερα στοιχείου, στη χώρα της ακμάζουσας οικονομικά, πολιτιστικά και πνευματικά  Ιωνικής γης, την εκδίωξή του από τα πάτρια εδάφη της Μικράς Ασίας, όπου για αιώνες δημιούργησε, αναδείχθηκε και στάθηκε προμαχώνας του δυτικού  πολιτισμού. Το γεγονός δεν είναι συνηθισμένο. Πρόκειται για γενοκτονία. Ο Πολιτισμός μας , που έφτασε από τους προγόνους μας εδώ, ρίζωσε και βλάστησε κάνοντας νέους καρπούς ικανούς να αναπτύξουν και την μητέρα χώρα που μας φιλοξένησε, είναι ότι πρέπει να μνημονεύουμε αυτές τις μέρες μνήμης ώστε να τον απομνημονεύσουμε κι εκείνον. Σε αυτόν στηρίχθηκαν οι πρόσφυγες πρόγονοί μας, από αυτόν πήραν δύναμη, σε αυτόν θα στηριχθούμε κι εμείς.”



  


Μετά το πέρας της συναυλίας ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης  Παντελεήμων ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Χρήστο Τριανταφύλλου και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου: Σωτήρη Κοσκολέτο, Κωνσταντίνα Μυλωνά, Αρετή Παπαδοπούλου, Νάνσυ Λάλη, Κλειώ Κόντου, Χρήστο Κοπελούσο, Γιάννη Τομπούλογλου για την διοργάνωση και την συνεργασία της εκδήλωσης και τόνισε την ιδιαίτερη σημασία που έχει η σύνδεση Εκκλησίας και Μικρασιατικός Ελληνισμός.





Στο χώρο του ΠΠΙΕΔ λειτουργούσαν κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων Έκθεση βιβλίου από τις εκδόσεις Περίπλους, Έκθεση γλυπτικής της Κέλλυς Αθανασιάδου και το Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού «ΦΙΛΙΩ ΧΑΙΔΕΜΕΝΟΥ».

Στην είσοδο οι προσκεκλημένοι απολάμβαναν τα παραδοσιακά γλύκα «Αργουδέλης» που κερνούσε ο Σύνδεσμος.



Παρευρέθησαν μεταξύ άλλων:

η Δήμαρχος Έφη Γαϊτανά, ο Επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης Χάρης Τομπούλογλου, οι Αντιδήμαρχοι: Γιώργος Καραβίας, Αδαμάντιος Παϊδας, Μαρία Χατζηδάκη, Νίκος Παπανικολάου, ο Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χρήστος Κοπελούσος, η πρόεδρος της Κοινωφελούς Νίκη Καβακοπούλου, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι : Σπύρος Γραμμένος, Γιάννης Τομπούλογλου, Σωτήρης Κοσκολέτος, Χαράλαμπος Μπόβος, η Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Δήμητρα Δερμανούτσου, οι Τοπικοί Σύμβουλοι: Αλέκα Φακίνου, Μαριγούλα Οικονόμου, η Πρόεδρος της Ένωσης Κρητών Ελένη Κανατά, ο Πρόεδρος του Φυσιολατρικού Συλλόγου Όαση Γιάννης Αντωνόπουλος, ο Πρόεδρος των Παλαιών Προσκόπων Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας Δημήτρης Μαναράκης, η Γραμματέας της Πολιτιστικής Αναγέννησης Μάρω Τσιλιμπάρη, εκπρόσωπος των Ποντίων Παντελής Ωρολογάς, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων 1ου Λυκείου Νέας Φιλαδέλφειας Γιώργος Ανεμογιάννης, η Γεωργία Χατζήβεη κ.α






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

η Αλεπού Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας