Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

Το Δημιουργικό Εργαστήρι “Lud Project”




Ήρθε η ώρα για . . . . Lud Project.
H ομάδα  Lud Project υπάρχει στο δήμο μας εδώ και τρία χρόνια και μας ομορφαίνει τα καλοκαίρια . Δουλεύει με πολλή κέφι, όρεξη και κυρίως μεράκι και αγάπη για το θέατρο προσφέροντας πολλά στην πολιτιστική δράση του δήμου μας. Χαίρομαι πολύ που γνώρισα την Δανάη Γκενέ και μέσα από αυτή αρχίζω να γνωρίζω και την όμορφη θεατρική ομάδα που έχουν δημιουργήσει. Ήρθε η ώρα να τους γνωρίσετε και εσείς.

Το Δημιουργικό Εργαστήρι – Θεατρική Ομάδα Lud Project δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2010, από τους τελειόφοιτους φοιτητές Θεατρολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Σπύρο Κοπανιτσάνο και Δανάη Γκενέ στη θέση των συντονιστών-εμψυχωτών των τμημάτων και υπεύθυνη την Κα Κατερίνα Καπλανίδη, κάτω από τη σκέπη των κατηχητικών συντροφιών του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

            Εξ’ αρχής τέθηκε ο σκοπός  λειτουργίας του εργαστηρίου που ήταν αφενός, αυτό που μαρτυράει η λέξη Lud δηλαδή,  η εκμάθηση μέσω της μίμησης (χορός, προφορικός λόγος, βιωματική μάθηση, γλώσσα του σώματος, μουσική), παιχνίδι και διακωμώδηση και αφετέρου, η γνωριμία με την τέχνη και τα είδη του θεάτρου σε παιδιά, νέους και εφήβους μέσα από δραστηριότητες, παιχνίδια, εργαστήρια και θεατρικές παραστάσεις. Σε καμία περίπτωση σκοπός μας, δεν ήταν η ανάδειξη ενός νέου ηθοποιού αλλά η μικρογραφία της «νέας» κοινωνίας που ζούμε μέσα απο τα μάτια παιδιών, νέων και εφήβων.

Στην διάρκεια λειτουργίας του Δημιουργικού Εργαστηρίου Lud Project παρουσιάστηκαν απο τα μέλη του (που αριθμούν πάνω απο 50 μέλη) :

2011

  • Φεβρουάριος: «6 ½ Στιγμές Θεάτρου», (συρραφή κειμένων) απο τους μαθητές των τμημάτων Θεατρικού Παιχνιδιού & Αγωγής, Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Παναγίτσα)
  • Ιούνιος: «Περπατώ Είς Το Δάσος», βασισμένο στο ομώνυμο έργο της Στ. Μιχαηλίδου απο την Θεατρική Ομάδα Lud Project, Αίθουσα Εκδηλώσεων 8ου-9ου Δημοτικού Σχολείου Ν.Φιλαδέλφειας

2012

  • Φεβρουάριος: «Η Φωνή της Σιωπής (The Voice Of Silence)», (συρραφή κειμένων) απο την Νεανική Θεατρική Ομάδα Lud Project, Aίθουσα Εκδηλώσεων 3ου Γενικού Λυκείου Ν.Φιλαδέλφειας «Μ.Κουντουράς»
  • Ιούνιος: «Ντεν3κεδούπολη», βασισμένο στο ομώνυμο έργο της Ε. Φακίνου απο την Παιδική Θεατρική Oμάδα Lud Project, Κεντρική Πλατεία Ν. Φιλαδέλφειας για «ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ».

«8 Κατηγορούμενοι», βασισμένο στο 8 Γυναίκες Κατηγορούνται του Ρ.Τόμας απο την Νεανική Θεατρική Ομάδα Lud Project, Ανοιχτό Θέατρο του Παγκόσμιου Πολιτιστικού Ιδρύματος Ελληνισμού της Διασποράς (ΠΠΙΕΔ)

  • Οκτώβριος: «Ντεν3κεδούπολη», βασισμένο στο ομώνυμο έργο της Ε. Φακίνου απο την Παιδική Θεατρική Oμάδα Lud Project, Πλατεία Κοιμήσεως της Θεοτόκου, Ν. Φιλαδέλφειας
2013

  • Ιούνιος: «Τα Μαγικά Μαξιλάρια», βασισμένο στο ομώνυμο έργο του Ε. Τριβιζά απο την Παιδική Θεατρική Oμάδα Lud Project, Αίθουσα Εκδηλώσεων Πνευματικού Κέντρου Ν.Φιλαδέλδειας- Ν.Χαλκηδόνας.
    «Ρωμαίοι & Ιουλιέτες», (συρραφή κειμένων) απο την Νεανική Θεατρική Ομάδα Lud Project, Ανοιχτό Θέατρο του Παγκόσμιου Πολιτιστικού Ιδρύματος Ελληνισμού της Διασποράς (ΠΠΙΕΔ)

Το ρεπερτόριο των παραστάσεων προέκυψε και προκύπτει απο τις ανάγκες έκφρασης των μελών του Εργαστηρίου και όχι απο την ανάγκη παρουσίασης και προβολής των συντονιστών-εμψυχωτών γι’ αυτό το λόγο μεταπηδάμε συχνά απο το σύγχρονο ρεπερτόριο, στο κλασικό, απο την κωμωδία χαρακτήρων και ηθών στην μαύρη αστυνομική κωμωδία και απο την δραματοποιημένη ποίηση στο δραματοποιημένο παραμύθι.

            Φέτος, διανύουμε την τέταρτη συνεχή χρονιά μας (και ίσως την πιο δημιουργική) με τρια τμήματα λειτουργίας. Το τμήμα Θεατρικής και Καλλιτεχνικής Έκφρασης για παιδιά 9-14 ετών, τη Παιδική Θεατρική Ομάδα Lud Project για παιδιά 9-15 ετών και τη Νεανική Θεατρική Ομάδα Lud Project για νέους και εφήβους. Που αυτήν την χρονική στιγμή προγραμματίζουμε και προετοιμάζουμε δυο Θεατρικές Παραστάσεις  και μια Έκθεση σκηνικών, κοστουμιών και χειροτεχνιών των μελών του Εργαστηρίου.

            Η λειτουργία του Lud Project οφείλεται σε σημαντικούς ανθρώπους για εμάς και γι’ αυτό θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους εκείνους τους συνεργάτες που αφιλοκερδούς όποια στιγμή και εαν τους χρειαστήκαμε ήταν παρών και κατέθεταν κομμάτι τους εαυτού τους, συγκεκριμένα τους:  Ραυτοπούλου Ξανθή – Θεατρολόγος, Γκενέ Νίκο – Μουσικός, Ελευθερία Κουλοχέρη – Θεατρολόγος, Μακιγιέζ,  Γκόγκο Σταύρο – Μουσικός, Τρουμπέτα Σοφία – Μακιγιέζ, Σκοτίδα Ιωάννη – Μουσικός,  Φραγκίσκου Βάσια – Νηπιαγωγός, Τραγουδίστρια, Γκενέ Δημήτρη – Καθηγητής Φυσικής Αγωγής, Γιάνναρου Ειρήνη – Θεατρολόγος, Ντούμα Δημήτριο – Φωτογράφος, Λύρα Ηλέκτρα – Θεατρολόγος, Ηθοποιός, Σασάνη Χριστίνα – Γραφίστρια, Γάσπαρη-Κάκαρη Στελλα- Θεατρολόγος – Φωτογράφος.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στους: Πάτερ Παντελεήμων και Καπλανίδη Κατερίνα για την στήριξη και την εμπιστοσύνη που μας έχουν δώσει και τον Καπλανίδη Δημήτριο για την παραχώρηση χώρου δοκιμών της Νεανικής Θεατρικής Ομάδας Lud Project.

Γιατί είναι σημαντικό τα παιδιά να ασχολούνται με την τέχνη του θεάτρου;

Η ενασχόληση του παιδιού με την τέχνη του θεάτρου (και γενικότερα με όλες τις τέχνες) δεν έχει να κάνει με το «Πρέπει». Δηλαδή, επειδή εμείς δημιουργήσαμε το Θέατρο ΠΡΕΠΕΙ να ασχοληθούμε μ’ αυτό. Έχει να κάνει με την ανάγκη του παιδιού, του νέου, του εφήβου και πόσο δε του ενήλικου ατόμου να εκφραστούν, να μιλήσουν με έναν άλλο τρόπο διαφορετικό. Φορώντας διαφορετικά προσωπεία με όπλο το σώμα τους και το λόγο τους.

Επίσης, το θέατρο είναι για το παιδί η αναπαράσταση προς τα έξω ένος κόσμου που νιώθει ότι είναι δίκος του, γι’ αυτό κι ενδιαφέρεται πάντα να μάθει και μας βομβαρδίζει συνεχώς με ερωτήσεις, για να κολλήσει τα κομμάτια του παζλ που έχει μέσα του και η διαδικασία αιώνια αλλά απολύτως αναγκαία να γίνεται και να ξαναγίνεται. Έτσι το παιδί μαθαίνει να ενδιαφέρεται για ό,τι είναι στ’ αλήθεια ζωντάνο κι αυτά που αποκομίζει – με τα οποία τρέφεται πνευματικά – είναι πάντα καινούρια. Το αληθινό θεάτρο αυτό το οποίο προσπαθούμε εμείς να γνωρίσουμε στα παιδιά μας είναι αυτό που ασχολείται με μαεστρία με ιστορίες ανθρώπινων σχέσεων, γεμάτες απο εμπλοκές, συναισθήματα, συγκρούσεις, προβληματικό, αξίες αληθινές, επιθυμία για δικαίωση και επιθυμία για έκφραση.

            Παρόλα αυτα όμως για το παιδί πιο πολύ αξίζει η εμπειρία του ταξιδιού αυτού, σαν κάτι μοναδικό, όπως είναι, ανεπανάληπτο, όπως η ίδια μας η ζωή, και κυρίως σαν δημιούργημα και σαν απάντηση στις ερωτήσεις τους μέσα απο πράξεις που καθρεφτίζουν τον κόσμο έξω, τον κόσμο εκείνο που το παιδί νιώθει ότι θέλει να τον μάθει.

Γι’ αυτό και πάντα ρωτάμε τα παιδιά απο το πρώτο «μάθημα» μας αν θέλουν να ταξιδέψουν μαζί μας στο κόσμο του θεάτρου, του παραμυθιού και της μουσικής, ένα κόσμο σκληρό, που στο χέρι μας είναι να αλλάξουμε με την δύναμη της φαντασίας μας.

Όπως λοιπόν, για ένα παιδί το Θέατρο είναι ένα ταξίδι γνωριμίας με τον εαυτό του, τους άλλους και το κόσμο γύρω του το ίδιο ακριβώς είναι για τον δάσκαλο.


Σας ευχαριστούμε πολύ που δίνετε ζωή στην πόλη μας και θέλω και ελπίζω να συνεχίσετε για πολλά χρόνια ακόμα.

Βασιλική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

η Αλεπού Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας