Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

Δελτίο τύπου Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας






ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ – ΝΕΑΣ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ
Αρ. Πρωτ.: 2014/59                                                                           Νέα Φιλαδέλφεια, 06/05/2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΟΝΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΤΟΥ 3ΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ ΣΤΟΝ Ο.Σ.Κ. ΓΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΑΝΕΓΕΡΣΗΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΤΟΥ 3ΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ 3ΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΓΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΟΔΩΝ ΚΙΛΚΙΣ, ΜΩΡΑΪΤΙΝΗ ΚΑΙ ΛΕΩΦ. ΔΕΚΕΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ  ΕΠΙΣΠΕΥΣΗ  ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΕΚΔΟΘΕΙΣΑ ΑΠΟ ΗΔΗ ΑΠΟ ΔΙΕΤΙΑΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 753/2012 ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΑΔΕΙΑ
 
Την Παρασκευή, 2-5-2014, αντιπροσωπεία του Δ.Σ. της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Νέας Φιλαδελφείας-Νέας Χαλκηδόνας, αποτελούμενη από τον Πρόεδρο της Ένωσης Τάσο Κωνσταντινίδη, την ταμία Όλγα Στάθαρη και το μέλος Γιώργο Ανεγογιάννη, καθώς και ο Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Λυκείου Ν. Φιλ/φειας, Γιώργος  Καπετανάκης και Γιώργος Οικονόμου αντίστοιχα, επισκεφθήκαμε κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού τα γραφεία του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων Α.Ε. (ΟΣΚ) στην οδό Φαβιέρου 30, στην Αθήνα, και συγκεκριμένα το τμήμα Αρχιτεκτονικών Μελετών της Γενικής Διεύθυνσης Έργων και Εφαρμογής Νέων Τεχνολογιών, με σκοπό την ενημέρωση μας για την πορεία των διαδικασιών ανέγερσης του νέου κτιρίου του 3ου Γυμνασίου και 3ου Λυκείου Νέας Φιλαδέλφειας, τη λήψη αντιγράφων των σχεδίων των κτιρίων και την προσπάθεια επίσπευσης των διαδικασιών για την ανέγερση των σχολείων.
Η διεξοδική συζήτηση και η ενημέρωσή μας από τον προϊστάμενο της υπηρεσίας κ. Σεφερλή και την υπεύθυνη αρχιτέκτονα-μηχανικό του έργου κα. Δήμα διεξήχθη σε εξαιρετικό κλίμα και μέσω αυτής είχαμε την δυνατότητα να εκτιμήσουμε την ειλικρινή  διάθεση εκ μέρους του ΟΣΚ να βοηθήσει τη σχολική κοινότητα του Δήμου όπως μπορεί για την επίτευξη του σκοπού μας. Γι’ αυτόν τον λόγο οφείλουμε να εκφράσουμε και δημοσίως τις ευχαριστίες μας.
Τα κύρια συμπεράσματα της ανωτέρω ενημέρωσής μας είναι τα εξής:
α. Ο φάκελος του έργου είναι πλήρης και τα υπό ανέγερση σχολεία, σύμφωνα με τα σχεδιαγράμματα και τις μακέτες που μας υποδείχθηκαν, αισθητικά άρτια, λειτουργικά για μαθητές και εκπαιδευτικούς, σύγχρονα και απολύτως συμβατά με τις ισχύουσες προϋποθέσεις προστασίας του περιβάλλοντος και εξοικονόμησης ενέργειας.
β. Έχει ήδη εγκριθεί η Αρχιτεκτονική Προμελέτη και η Αρχιτεκτονική Μελέτη του έργου.
γ. Βάσει της συνταχθείσας Μελέτης Εφαρμογής έχει επίσης συνταχθεί ο τελικός προϋπολογισμός του έργου, ο οποίος ανέρχεται στο μεγάλο φαινομενικά ποσό των 10.755.000 ευρώ, το οποίο όμως μετά την απαιτούμενη επικαιροποίησή του σύμφωνα με τις παρούσες οικονομικές συνθήκες δεν αναμένεται να υπερβεί το ήμισυ του ανωτέρω ποσού, δηλαδή περίπου τα 5.300.000 ευρώ.
δ. Συνεπώς μοναδική και βασικότατη, όπως είναι ευνόητο, εκκρεμότητα για την ανέγερση των νέων σχολείων αποτελεί η εύρεση χρηματοδότησης για το έργο και η δημοπράτησή του. Κύριες πηγές εξεύρεσης χρημάτων για την ανέγερση των κτιρίων είναι:
-πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων
-χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ και των υπηρεσιών του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων (Υπ’ όψιν ότι ο κανονισμός του νέου ΕΣΠΑ για το διάστημα 2014-2020 δεν έχει ακόμα εκδοθεί, ενώ αβέβαιο είναι το ύψος του συνολικού ποσού που θα προορίζεται για την ανέγερση σχολείων της χώρας)
-χρηματοδότηση μέσω αυτοτελούς δανείου του ΕΤΕΠ (ΟΣΚ)
- χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ της Περιφέρειας
-χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ του Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας-Ν. Χαλκηδόνας
ε. Οι εργασίες για την ανέγερση των νέων σχολείων πρέπει να αρχίσουν σύντομα για την αποφυγή ενδεχόμενης ακύρωσης της υπάρχουσας άδειας οικοδομής, γεγονός που θα επιφέρει σοβαρές καθυστερήσεις και σημαντικά επιπλέον έξοδα σύνταξης νέων μελετών και σχεδίων για τα υπό ανέγερση σχολεία.
Συνέπεια όλων των ανωτέρω είναι ότι πρέπει να αποτελέσει άμεση προτεραιότητα όλων των μελών της σχολικής κοινότητας του Δήμου μας και των φορέων που τη συναποτελούν (μαθητών και εκπροσώπων τους, καθηγητών, γονέων, συλλόγων γονέων και βέβαια της Ένωσης Γονέων και των συλλόγων γονέων των άμεσα ενδιαφερομένων σχολείων που αμφότεροι επισπεύδουν τις παρούσες ενέργειες) η επικοινωνία, η συνεργασία και η πίεση προς όλους τους ανωτέρω πιθανούς χρηματοδότες για την εξεύρεση χρηματοδότησης, ενώ ταυτόχρονα επίσης απαραίτητη είναι και η ενεργός στήριξη των υποψηφίων δημάρχων και περιφερειαρχών προς τον ανωτέρω σκοπό, έτσι ώστε αμέσως μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές να έχουμε ορατά αποτελέσματα. Νικητήριο, τελικά, θέλουμε να πιστεύουμε, όπλο στην προσπάθειά μας αυτή και ενάντια στις πάσης φύσεως πραγματικές ή φανταστικές επιβουλές του χώρου αποτελεί το αναφαίρετο δικαίωμα των μαθητών της πόλης μας να στεγάζονται σε ασφαλή, σύγχρονα, φιλικά προς το περιβάλλον και λειτουργικά σχολικά κτίρια, ικανά να τους βοηθήσουν στον αγώνα τους για ένα καλύτερο αύριο. Η επένδυση των αρμοδίων στη δημόσια παιδεία δεν είναι μόνο δικαίωμα της σχολικής κοινότητας. Είναι ταυτόχρονα ευθύνη, υποχρέωση και κριτήριο αξιολόγησης  όσων έχουν τη δύναμη των αποφάσεων ή διεκδικούν να την αποκτήσουν!
        Ο Πρόεδρος                                                                          Η Γ. Γραμματέας
Τάσος Κωνσταντινίδης                                                                   Έλενα Γούλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

η Αλεπού Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας