Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Ημερίδα με θέμα «ΡΕΜΑ ΠΟΔΟΝΙΦΤΗ-ΦΙΛΟΘΕΗ-Υδάτινες Διαδρομές στο Περιβάλλον και στον Πολιτισμό»





ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ημερίδα με θέμα «ΡΕΜΑ ΠΟΔΟΝΙΦΤΗ-ΦΙΛΟΘΕΗ-Υδάτινες Διαδρομές στο Περιβάλλον και στον Πολιτισμό» πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου στη Δημοτική Κοινότητα Φιλοθέης.

 «Τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατέψουμε τα εναπομείναντα ρέματα ώστε  να μη συζητάμε γι’ αυτά μόνο όταν έρχονται στην επικαιρότητα με τον πιο αποτρόπαιο τρόπο, αν όχι με ενημέρωση και γνώση για τα πολλαπλά οφέλη τους;», τόνισε στην εισήγησή της η σύμβουλος της δημ. Κοινοτητας Χριστίνα Φίλιππα, στην οποία ανήκε η ιδέα της ημερίδας.


Την ημερίδα χαιρέτησε ο δήμαρχος Φιλοθέης-Ψυχικού Π. Ξυριδάκης ο οποίος αναφέρθηκε στα συσσωρευμένα προβλήματα των ρεμάτων τόσα χρόνια .

Η Εύη Πίνη, αρχαιολόγος, ΚΣΤ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων ανέπτυξε το θέμα  «Η κατάρα του Ποσειδώνα, ή το υδάτινο παρελθόν της Αττικής» διανύοντας νοερά τη διαδρομή των ποταμών και τη σημασία τους στην  αρχαιότητα.

Ο Μαρτίνος Γκαίτλιχ, Βιολόγος-Περιβαλλοντολόγος, στην εισήγησή του με τίτλο «Προσεγγίζοντας το ρέμα της Φιλοθέης ως οικοσύστημα - Περιβαλλοντική σημασία και δυνατότητες ανάδειξης», παρουσίασε χαρακτηριστικά είδη της χλωρίδας και της πανίδας του ρέματος, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στο τοπίο που συνθέτουν οι όχθες του Ποδονίφτη. Ο Μ. Γκαίτλιχ, εστίασε σε δύο εξέχουσες περιπτώσεις αποκατάστασης και ανάδειξης αστικών ποταμών: στον ποταμό Τάμεση στο Λονδίνο, καθώς και στο εντυπωσιακότατο παράδειγμα τού ποταμού που διασχίζει την πόλη της Σεούλ στη Νότιο Κορέα.

Η Αριάδνη Αργυράκη, επίκουρη καθηγήτρια Γεωχημείας, στην τοποθέτηση της  «Η υδάτινη διαδρομή του Ποδονίφτη από την Πεντέλη έως το Στάδιο Κυριακίδη στη Φιλοθέη: Μεταβολές στην ποιότητα νερού και ιζήματος», ενημέρωσε  ότι εκτελέστηκαν επαναλαμβανόμενες δειγματοληψίες το 2011 από σημεία της ελεύθερης κοίτης του ρέματος και βρέθηκε ότι η κατάσταση της ποιότητας των υδάτων επιβαρύνεται με ανθρωπογενείς ρύπους κυρίως στο τμήμα της υπογειοποίησης του ρέματος. Στη συνέχεια, η σύντομη διαδρομή του Ποδονίφτη εντός της ελεύθερης κοίτης στη Φιλοθέη λειτουργεί ως παράγοντας εξυγίανσης μέσω της λειτουργίας φυσικών γεωχημικών διεργασιών κατά την αλληλεπίδραση νερού, ιζήματος και βιομάζας. Τα γεωχημικά δεδομένα στο Ρέμα της Φιλοθέης δείχνουν ότι η διατήρηση της κοίτης στη φυσική της μορφή έχει πολλαπλά περιβαλλοντικά οφέλη ως προς τη διατήρηση των συγκεντρώσεων των χημικών παραμέτρων στο νερό και το ίζημα σε φυσιολογικά επίπεδα. Η διατήρηση αυτή αποτελεί τη βάση για την ανάπτυξη ενός υγιούς οικοσυστήματος.

Ο Παναγιώτης Γκουνίδης –δασοπόνος και διαχειριστής φυσικού περιβάλλοντος, στην εισήγησή του «Διαχείριση πρασίνου σε παραρεμάτια περιοχή» τόνισε ότι δεν πρέπει να επικρατήσει η εργολαβική λογική έργων στα ρέματα, αλλά αντιθέτως, η λογική μιας οικολογικής αποκατάστασης. Οι φυσικές χωμάτινες κοίτες με την ιδιαίτερη βλάστηση και πανίδα τους πρέπει να προστατευθούν, να αναβαθμιστούν ως μέρος ενός πολύτιμου οικοσυστήματος για τη διαχείριση των πλημμυρών,  για τη διατήρηση της υγείας των φυτών και την σταθερότητα των πρανών.

Η δήμαρχος Αγ. Δημητρίου Μαρία Ανδρούτσου εξέθεσε την  πορεία των ενεργειών αλλά και των εμποδίων που αντιμετώπισε, για την διευθέτηση και αποκατάσταση του ρέματος  της Πικροδάφνης και η Νένα Ρήγα, πρόεδρος του «Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος και Ρεματιάς Πεντέλης-Χαλανδρίου», αναφέρθηκε στα βασικά προβλήματα της ρεματιάς, στην εγκατάλειψη της  από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, στις γνωστές πρακτικές της αυθαίρετης δόμησης, στις απόπειρες «αξιοποίησης».

Την ημερίδα και τη συζήτηση που ακολούθησε συντόνισε η δημοσιογράφος Ματρώνη Δικαιάκου.

Στην ημερίδα παραβρέθηκαν πολλοί πολίτες καθώς και οι δήμαρχοι Φιλοθέης-Ψυχικού Π. Ξυριδάκης, Πεντέλης-Μελισσίων  Δ. Στεργίου-Καψάλης, N. Ιωνίας Η. Γκότσης ,  Αγ. Δημητρίου Μ. Ανδρούτσος, ο επικεφαλής της μείζονος Αντιπολίτευσης –υποψήφιος Δημάρχου Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας  Χάρης Τομπούλογλου, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Αμαρουσίου «Κόντρα στον Καιρό» Λ. Μαγιάκης και μέλη της παράταξης, αντιδημάρχων, του συλλόγου «Προστασίας Περιβάλλοντος Φιλοθέης», του «Συλλόγου Περιβαλλοντικής Προστασίας Ψυχικού»,  του «Συλλόγου για την Προστασία Περιβάλλοντος και Ρεματιάς Πεντέλης-Χαλανδρίου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

η Αλεπού Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας