Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

Ευτυχία Παπαλουκά: Συμπεράσματα και σκέψεις μετά το πέρας της ημέρας πλήρους, δωρέαν οφθαλμολογiκού ελέγχου σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας στο Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης του Κινήματος Δεν Πληρώνω


Το Κίνημα Δεν Πληρώνω, σε συνεργασία με την Ομάδα Αλληλεγγύης Ανθρώπων με Σκλήρυνση κατά πλάκας, διοργάνωσε το Σάββατο 7 Δεκέμβρη, ημέρα πλήρους, δωρεάν οφθαλμολογικού ελέγχου για ασθενείς με κατά πλάκας σκλήρυνση.

Στο Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης του Κινήματος Δεν Πληρώνω, στα Πατήσια, από τις 10 το πρωί του Σαββάτου και καθ'όλη τη διάρκεια της ημέρας, έως το απόγευμα, προσήλθαν δεκάδες ασθενείς, τους οποίους εξέτασαν οφθαλμολογικά εθελοντές γιατροί-μέλη του Κινήματος Δεν Πληρώνω.

Στους χώρους υποδοχής που γέμισαν από κόσμο, το κλίμα ήταν εξαιρετικό, αφού, πέρα από δράση κοινωνικής αλληλεγγύης, ήταν κι ένα αντάμωμα συναγωνιστών.

Κι αυτό καθώς για όλους εμάς τα μέλη του Κινήματος Δεν Πληρώνω, τα μέλη της Ομάδας Αλληλεγγύης Ανθρώπων με Σκλήρυνση κατά πλάκας είναι συναγωνιστές μας. Έχουμε βρεθεί πολλές φορές έξω στους δρόμους, στις διαδηλώσεις, στον κοινό μας αγώνα κόντρα στο σύστημα και στις πολιτικές εξαθλίωσης που γεννά και προσπαθεί να μας επιβάλλει.

Ιδιαίτερα πλήττονται από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές οι πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, μία εκ των οποίων είναι και οι χρόνια πάσχοντες από ανίατες ασθένειες συνάνθρωποί μας.

Η στέρηση ασφαλιστικών δικαιωμάτων για ασθενείς με χρόνιες παθήσεις και ο αποκλεισμός τους από τις δομές υγείας, η εμπορευματοποίηση της Υγείας με την επιβολή χαρατσιών για τη νοσηλεία και τις εξετάσεις στα δημόσια νοσοκομεία, οι περικοπές στα φάρμακά τους και σε άλλες παροχές, το γεγονός ότι η Υγεία ενώ πρέπει να είναι ένα Κοινωνικό Αγαθό προσιτό σε όλο το λαό έχει καταστεί είδος πολυτελείας, η διάλυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και του ΕΟΠΥΥ, προς όφελος του ιδιωτικού κεφαλαίου, είναι η πραγματικότητα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε.

Αυτές οι απάνθρωπες, τριτοκοσμικές συνθήκες στο τομέα της Δημόσιας Υγείας, παίρνουν ακόμα πιο τραγικές διαστάσεις όταν μιλάμε για τη Σκλήρυνση κατά πλάκας. Κι αυτό γιατί είναι μία ασθένεια που πλήττει κατά κύριο λόγο νέους ανθρώπους, στην πιο παραγωγική τους ηλικία, με ό,τι συνεπάγεται αυτό.

Ως Κίνημα Δεν Πληρώνω αρνούμαστε να να μείνουμε άπραγοι μπροστά στην κτηνωδία που μας
ετοιμάζουν.

Αρνούμαστε να επιτρέψουμε στους μεγαλοκαρχαρίες-κεφαλαιούχους και στο πολιτικό τους προσωπικό, τις Κυβερνήσεις δηλαδή που διαλύουν τη Δημόσια Υγεία και κάθε τι Δημόσιο και Λαϊκό, προς όφελος των εν λόγω εντολέων τους, να πετάξουν στον Κοινωνικό Καιάδα τους συνανθρώπους μας με χρόνιες παθήσεις ή κι οποιαδήποτε άλλη ευάλωτη κοινωνική ομάδα.

Είμαστε και θα είμαστε απέναντι σε εκείνους που θέλουν να μας κάνουν μια κοινωνία όπου ο αδύναμος θα κατασπαράζεται ή όπου, θανάσιμα χτυπημένος, θα κλείνεται κάπου να μην τον βλέπουν και θα πεθαίνει μόνος.

Για εμάς, τα μέλη του Κινήματος Δεν Πληρώνω, η σημερινή δράση κοινωνικής αλληλεγγύης, όπως και κάθε τέτοια δράση μας, φέρει πάνω απ'όλα πολιτικά προτάγματα και έχει πολιτικό χαρακτήρα.

Απλώνουμε χείρα βοηθείας στο συνάνθρωπο που μας χρειάζεται, σηκώνοντάς τον ψηλά και τραβώντας και κάθε άλλο σκεπτόμενο και ευαισθητοποιημένο πολίτη μαζί μας, στον αγώνα και στις διεκδικήσεις για μια κοινωνία με κέντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.


Κάθε πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης είναι και μια πράξη ανατρεπτική, μια πράξη αντίστασης απέναντι στον εχθρό: στο σαρκοφάγο Καπιταλιστικό Σύστημα που, προκειμένου να ξεπεράσει την κρίση του και να αναγεννηθεί, θανατώνει και εξευτελίζει το λαό.

Με το Κοινωνικό μας Ιατρείο Αλληλεγγύης δεν θέλουμε να υποκαταστήσουμε τη Δημόσια Υγεία που διαλύεται. Δε θέλουμε απλά να καλύψουμε τα κενά που αφήνει με τη διάλυσή της.

Αντίθετα, θέλουμε να καταδείξουμε και να καταγγείλουμε αυτή τη διάλυση, που έχει οδηγήσει το λαό μας σε ένα νέο μεσαίωνα. Σε ένα μεσαίωνα όπου στερούμαστε ακόμα και το πιο στοιχειώδες, το δικαίωμά μας στην Υγεία και επομένως στην ίδια τη Ζωή.

Με συγκίνηση και μεγάλη χαρά προσέφερα κι εγώ τη βοήθειά μου προκειμένου να ολοκληρωθεί με επιτυχία η ημέρα πλήρους, δωρεάν οφθαλμολογικού ελέγχου σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας στο Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης του Κινήματος Δεν Πληρώνω.


Είναι μεγάλη τύχη να συνεργάζομαι με τους Φιλαδελφειώτες συναγωνιστές Έλενα Τηνιακού και Βασίλη Γεραβέλη και με τους δεκάδες ακόμα αγωνιστές του Κινήματος Δεν Πληρώνω, υπηρετώντας υψηλές ιδέες μέσα από δυναμικές και ανατρεπτικές πράξεις.

Χτυπάμε τον Κοινωνικό Ρατσισμό με τις πράξεις και τις πρακτικές μας και διεκδικούμε μια καλύτερη, ανθρώπινη κοινωνία, όπου στο κέντρο του ενδιαφέροντος θα είναι οι άνθρωποι και οι ζωές τους και όχι οι αριθμοί!

Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας!


Ευτυχία Παπαλουκά - ανεξάρτητη Δημοτική Σύμβουλος Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

η Αλεπού Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας