Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΟ ΠΠΙΕΔ




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ  10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Με επιτυχία και μπροστά σε πυκνό ακροατήριο  πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013 στο ΠΠΙΕΔ η προβολή του ντοκιμαντέρ «ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ» και η παρουσίαση - ομιλία «ΧΟΡΟΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ» που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Μικρασιατών Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας  «ΟΙ ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ» με την συμμετοχή της Ένωσης Κρητών Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την Γ. Γραμματέα του Συνδέσμου Κωνσταντίνα Μυλωνά, που καλωσόρισε και ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Χρήστος Τριανταφύλλου ο οποίος στην ομιλία του τόνισε: Το ότι βρισκόμαστε σήμερα εδώ είναι σημαντικό και η αιτία είναι ο Μικρασιατικός πολιτισμός. Σε ένα κοινωνικοπολιτικό περιβάλλον που καταρρέει γύρω μας, μόνο ο πολιτισμός μπορεί και πρέπει να μείνει αλώβητος, ώστε να μας βοηθήσει να αντέξουμε την κατάρρευση.
Γιατί πολιτισμός σημαίνει, κάθε τι που κάνει ο άνθρωπος για να βελτιώσει και να «χρωματίσει» τη ζωή του.  Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε κι εμείς ως διοικητικό συμβούλιο, αντλώντας έργο απ’ το πλούσιο πολιτιστικό μικρασιατικό κεφάλαιο που έχει επιδείξει και συνεχίζει να αναδεικνύει πτυχές του πολιτισμού, της παράδοσης, της ιστορίας. Ένας από τους σκοπούς του Συνδέσμου είναι να αναδείξει και να ενισχύσει την συνέχεια των γενεών. Βασική αρχή για εμάς είναι  οι νεότεροι να γνωρίσουν καλύτερα τις ρίζες τους και να έρθουν πιο κοντά σε αυτές.

Αμέσως μετά, μίλησε η Πρόεδρος της Ένωσης Κρητών Ελένη Κανατά η οποία τόνισε:
Υπάρχουν πολλά κοινά στοιχεία των δύο πολιτισμών, τα ήθη, τα έθιμα, το φιλότιμο, η λεβεντιά,  ακόμα και τρόπος συμπεριφοράς. Οι Κρητικοί και οι Μικρασιάτες είναι φιλικοί, ανοιχτόκαρδοι, φιλόξενοι, μα το σημαντικό από όλα είναι η αγάπη που έχουν στο να κρατήσουν ζωντανές τις ρίζες τους και την λαϊκή παράδοση των τόπων τους.
Για το ντοκιμαντέρ «ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ» μίλησε η σκηνοθέτης Μαρία Μαυρίκου και ο παραγωγός Μιχάλης Παγίδας. Το ντοκιμαντέρ  ταξίδεψε τους θεατές στο παρελθόν, στα χρόνια 1922-1924. Υπέργηροι Έλληνες από το Αϊβαλί και Τουρκοκρητικοί από το Ρέθυμνο που σήμερα ζουν στο Αϊβαλί και στα Μοσχονήσια επιστρέφουν στον τόπο που γεννήθηκαν. Μέσα από τις μαρτυρίες τους ζωντανεύουν γεγονότα όπως ο διωγμός των Ελλήνων από τη Μικρά Ασία και η Ανταλλαγή των πληθυσμών.
Στην συνέχεια ακολούθησε η παρουσίαση - ομιλία του Φιλαδελφιώτη χοροδιδασκάλου Χρήστου Θεολόγου που μίλησε και παρουσίασε την έρευνα που έχει κάνει πάνω στους χορούς και τις ενδυμασίες της Μικράς Ασίας.

Ακολούθησαν κρητικοί χοροί από την χορευτική ομάδα της Ένωσης Κρητών και στη συνέχεια  μικρασιατικοί χοροί από την χορευτική ομάδα του ενιαίου φορέα του Δήμου με παρόντα τον χοροδιδάσκαλο Κώστα Θεοχάρη, ο οποίος χαιρέτησε και την εκδήλωση.

Στη συνέχεια παρεδόθησαν προτομή του Αλικαρνασσέως ιστορικού Ηρόδοτου στους: Χρήστο Θεολόγο (από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Χρήστο Τριανταφύλλου) και στον Μιχάλη Παγίδα (από τον Αντιπρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και μέλος του Δ.Σ Μικρασιατών Χρήστο Κοπελούσο )  και αγαλματίδιο γλαύκας, αρχαίου συμβόλου της σοφίας, στην Μαρία Μαυρίκου (από τον Αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Σωτήρη Κοσκολέτο).
 
Η πρόεδρος της Ένωσης Κρητών Ελένη Κανατά, αφιέρωσε μια δική της μαντινάδα στον χοροδιδάσκαλο Χρήστο Θεολόγο.

Η βραδιά  έκλεισε με ρακές, κανελλάδα και μεζεδάκια που είχε αναλάβει να κεράσει τον κόσμο η Ένωση Κρητών            Ν. Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας.
Στην εκδήλωση παρευρέθησαν: ο Πρόεδρος του Νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού και Επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης Χάρης Τομπούλογλου, ο Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χρήστος Κοπελούσος, οι Δημοτικοί σύμβουλοι: Σπύρος Γραμμένος, Γιάννης Τομπούλογλου, Σωτήρης Κοσκολέτος, η Πρόεδρος του τοπικού Συμβούλιου Φιλαδέλφειας Δήμητρα Δερμανούτσου, η Πρόεδρος του Συλλόγου Αντιοχειτών Κατερίνα Γιαζιτζή, ο Πρόεδρος του Φυσιολατρικού Συλλόγου ΟΑΣΗ Γιάννης Αντωνόπουλος, η Γ. Γραμματέας του Συλλόγου Ηπειρωτών Μαριάννα Μήλα, η Πρώην Πρόεδρος του Συνδέσμου Μικρασιατών Ρένα Ζαλμά, ο Ρένος Αρβανίτης κ.α                                                                                                                    


           Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                  Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
         Χρήστος Τριανταφύλλου                                                                      Κωνσταντίνα Μυλωνά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

η Αλεπού Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας