Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Ξενάγηση στο Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού



ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ  19 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013
Μετά από πρόταση του Συνδέσμου Μικρασιατών και την απόφαση του Διοικητικού συμβουλίου του ΠΠΙΕΔ ξεκίνησαν οι ξεναγήσεις / παρουσιάσεις από εθελοντές ξεναγούς στο  μουσείου Μικρασιατικού Ελληνισμού «ΦΙΛΙΩ ΧΑΙΔΕΜΕΝΟΥ».
Σε συνεργασία του ΠΠΙΕΔ και του Συνδέσμου Μικρασιατών Ν. Φιλαδέλφειας-Ν. Χαλκηδόνας «ΟΙ ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ» πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013 οι παρακάτω ξεναγήσεις/παρουσιάσεις,  που τις ανέλαβε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Μικρασιατών Χρήστος Τριανταφύλλου.

Στην αρχή της ξενάγησης /παρουσίασης ο Χρήστος Τριανταφύλλου διευκρίνισε  στους επισκέπτες,  οι οποίοι ήταν, αφενός μέλη του Πολιτιστικού Συμβουλίου της πόλης  Hangzhou της Κίνας, αφετέρου μαθητές από τη σχολή Χατζήβεη  ότι δεν είναι επαγγελματίας  ξεναγός , ούτε ιστορικός και ότι η εθελοντική βοήθεια που προσφέρει είναι μόνο  για να μάθει ο κόσμος που επισκέφτηκε  το μουσείο  τα  βασικά  γεγονότα  της Μικρασιατικής Καταστροφής χάριν της διάδοσης   της ιστορίας του Μικρασιατικού Ελληνισμού, πράγμα που συγκαταλέγεται στους σκοπούς του μουσείου και του Συνδέσμου.
Αρχικά παρουσιάστηκε στους κινέζους φιλοξενουμένους στη χώρα μας  η ιστορία της Μικρασιατικής Καταστροφής, αλλά και η προσωπικότητα και το έργο  της γιαγιάς Φιλιώς Χαϊδεμένου,  και έγινε εξιστόρηση πώς μετά από κόπους είδε  το όνειρο της να γίνεται πραγματικότητα.
Στη συνέχεια οι επισκέπτες περιηγήθηκαν  το Μουσείο  Μικρασιατικού Ελληνισμού και είδαν τα κειμήλια /εκθέματα που φιλοξενεί. Έγινε αναλυτική περιγραφή των εκθεμάτων άλλα και εκτενής αναφορά στα ιστορικά γεγονότα της Μικρασιατικής Καταστροφής και τον ξεριζωμό του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας.
Στο τέλος της ξενάγησης /παρουσίασης των κινέζων φιλοξενουμένων έγινε ανταλλαγή συμβολικών δώρων, σε ανάμνηση αυτής της επίσκεψης. Τα μέλη του πολιτιστικού συμβουλίου της Hangzhou χάρισαν στον Χρήστο Τριανταφύλλου δύο σελιδοδείκτες  με κινεζικές παραστάσεις και αντίστοιχα ο Χρήστος Τριανταφύλλου προσέφερε στους μακρινούς επισκέπτες από ένα ημερολόγιο του 2014 με σπάνιες φωτογραφίες από τη Μικρά Ασία καθώς και το περιοδικό του Συνδέσμου Μικρασιατών.
Ακολούθησε η ξενάγηση /παρουσίαση του μουσείου στους μαθητές της σχολής Χατζήβεη, οι οποίοι ενθουσιάστηκαν από όσα είδαν και έμαθαν για το Μικρασιατικό Ελληνισμό, που κατέληξε δίνοντας το επόμενο ραντεβού τους με το Σύνδεσμο Μικρασιατών της πόλης μας για την προβολή ενός συγκλονιστικού ντοκιμαντέρ μνήμης της Μικράς Ασίας.

           Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                  Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
            Χρήστος Τριανταφύλλου                                                                      Κωνσταντίνα Μυλωνά


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

η Αλεπού Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας