Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

ΕΠΙΣΤΟΛΗ – ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ




ΕΠΙΣΤΟΛΗ – ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ
Ν. ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ – Ν. ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ
«ΟΙ ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ»

ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ  5 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Παρατηρήσεις και αγανάκτηση μετέφεραν μέλη του Συνδέσμου Μικρασιατών, στο Διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου καθώς μας πληροφόρησαν ότι σε εκδήλωση που  παρευρέθησαν  την Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013 στο ΠΠΙΕΔ, ο καλεσμένος ομιλητής κ. Μιχάλης Βάρλας  κατέκρινε δημόσια  πρόσωπα –σύμβολα όπως τη Φιλιώ Χαιδεμένου, η οποία συν τοις άλλοις δεν βρίσκεται εν ζωή για να απαντήσει, ότι, ούτε λίγο, ούτε πολύ εκείνα που κατά καιρούς έχει διηγηθεί από τη Μικρασιατική Καταστροφή δεν τα έχει ζήσει η ίδια, αλλά τα έχει ακούσει, υπονοώντας πως τα γεγονότα είναι διαφορετικά από τα λεγόμενά της. 

Πέρα από το γεγονός  ότι όσα έχουν διηγηθεί εκείνοι που ζούσαν στην Καταστροφή αποτελούν μαρτυρίες και ως τέτοιες έχουν κατατεθεί για να κριθούν από την Ιστορία και όχι από τον καθένα μας, θεωρούμε ότι οι αναφορές σε αυτές τις Μαρτυρίες πρέπει να γίνονται με προσοχή και αφού ερευνηθούν με προσοχή. 

Οι καιροί δεν είναι εύκολοι και ούτε αθώοι. Είναι λοιπόν πολύ εύκολο τα λεγόμενα ιστορικών, ιδίως όταν είναι καλεσμένοι σε χώρους που φυλάσσονται οι παρακαταθήκες  του Μικρασιατικού Ελληνισμού,   να τύχουν εκμετάλλευσης ... «ρεπούσειας» φύσεως.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
 ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ
Ν. ΦΙΛΑΔΕΛΕΛΦΕΙΑΣ – Ν. ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ
«ΟΙ ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ»

3 σχόλια:

  1. Παρακολουθήσατε την διάλεξη προσωπικά ή αυτή η άποψη είναι κάτι που σας μεταφέρθηκε; Παρακολούθησα τη διάλεξη του κυρίου Βαρλά προσωπικά και η πραγματικότητα δεν είναι καθόλου έτσι. Ο κύριος Βαρλάς μίλησε για τον ρόλο που έχει στη διαμόρφωση της συλλογικής μνήμης η ατομική μαρτυρία, μίλησε με σεβασμό και συγκίνηση για την κυρία Χαϊδεμένου την οποία γνώριζε προσωπικά, μίλησε για τον ρόλο που έχει η ιστορική έρευνα και για την αντικειμενικότητα που οφείλει να αποζητά και συζήτησε ειλικρινά και ευθέως τον ρόλο που πρέπει να επιτελεί ένα μουσείο σήμερα και που το ΠΠΙΕΔ δεν επιτελεί. Κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων κατέστη προφανές ότι κάποιοι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας κατάλαβαν λάθος τα λεγόμενα του κυρίου Βαρλά. Από εκεί και πέρα θεωρώ αντιδεοντολικό να βγαίνουν τέτοιες ανακοινώσεις όταν οι γράφοντες δεν έχουν ιδία γνώση του τι έχει λεχθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προφανώς μόνο τα λεγόμενα των ιστορικών πρέπει να τύχουν κριτικής. Οι ανακοινώσεις ανθρώπων που καταγγέλλουν ό,τι δεν είδαν και δεν άκουσαν εξαιρούνται και από την κριτική και από την σκέψη. Προφανώς, η Ιστορία εκπροσωπείται σε αυτές τις συναντήσεις από απόντες προέδρους και όχι από τον ιστορικό που έστησε όλο το πρόγραμμα των μαρτυριών από τις οποίες προβλήθηκαν αποσπάσματα. Εύχομαι να υπάρξει μεγαλύτερη σύνεση και λιγότερη αμετροέπεια στην επόμενη ανακοίνωση. Μιχάλης Βαρλάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αφήστε το!
    Αν ανοιξει τό κεφάλαιο Χαιδεμένου θα γινουμε ρόμπες ολοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

η Αλεπού Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας