Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

ΕΓΚΑΙΝΙΑ «ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΡΩΙΜΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ» ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΠΑΙΔΩΝ «ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ & ΑΓΛΑΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ»




Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια και της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας έγιναν σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου 2013 στη μια το μεσημέρι, τα εγκαίνια του πρώτου ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΡΩΙΜΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ» παιδιών στην Ελλάδα.

    Το κέντρο ανήκει στο Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» και λειτουργεί στο Παράρτημά του που βρίσκεται στην Καλλιθέα, στη Λεωφόρο Συγγρού 290.
    Το πρωτοποριακό αυτό έργο έγινε πραγματικότητα χάρις στη δωρεά ύψους 1.500.000 € από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» στη μνήμη της Μαίρης Α. Δρακοπούλου.
    Η δωρεά εξασφαλίσθηκε με πρωτοβουλία της Ένωσης Σωματείων «Μαζί για το Παιδί» η οποία και ήταν φορέας υλοποίησης του έργου.
   Το νέο τμήμα απευθύνεται σε παιδιά που παρουσιάζουν κινητικά, νοητικά, επικοινωνιακά προβλήματα εξ αιτίας μιας πάθησης ή ενός τραυματισμού.
   Παρέχει ιατρικές και νοσηλευτικές υπηρεσίες, φυσικοθεραπείες, λογοθεραπείες, εναλλακτική επικοινωνία, υδροκινησιοθεραπεία, ψυχολογική στήριξη των παιδιών και των οικογενειών τους.   
    Είναι εξοπλισμένο με μέσα αποκατάστασης τελευταίας τεχνολογίας.
    Ο Πρόεδρος του Νοσοκομείου Χαράλαμπος Τομπούλογλου αναφέρθηκε στις πολλές πρωτοποριακές μονάδες που έχει αναπτύξει το Νοσοκομείο κατά την πολυετή λειτουργία του και τόνισε : « Η σημερινή Διοίκηση είναι αποφασισμένη να αξιοποιήσει δημιουργικά όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν ώστε το Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» να συνεχίσει να διαδραματίζει τον πρωτοποριακό και ισχυρό ρόλο του και να βελτιώνει τις υποδομές του, μέσα σε ένα δύσκολο περιβάλλον». Ο κ. Χ. Τομπούλογλου επισήμανε επίσης τη μεγάλη αρωγή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην προσπάθεια του Δημόσιου Νοσοκομείου να ανταποκριθεί στον κοινωνικό του ρόλο.
   Ο Υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος στον χαιρετισμό του εξήρε την έναρξη της λειτουργίας του μοναδικού Κέντρου Πρώιμης Παρέμβασης και Αποκατάστασης παιδιών και τη συμβολή του Ιδρύματος  Σταύρος Νιάρχος στην δημιουργία του και την ολοκλήρωσή του.

Ο εκπρόσωπος του  Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», πρέσβης κ. Βασίλης Κασκαρέλης
αναφέρθηκε στο υψηλό έργο του Ιδρύματος που τόσο αποτελεσματικά στηρίζει την ελληνική κοινωνία σε εποχή κρίσης και αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη ευαισθησία τα θέματα υποδομών στην Υγεία.
   Ο Ομ. Καθηγητής Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Χρήστος Μπαρτσόκας, μιλώντας εκ μέρους της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί» αναφέρθηκε στο χρονικό ίδρυσης του Κέντρου.
    Η υπεύθυνη της νέας  μονάδας, Φυσίατρος κ. Ζωή Δαληβίγκα τόνισε ότι : «Το τμήμα  Πρώιμης Παρέμβασης και Αποκατάστασης  του Νοσοκομείου «Π. & Α. Κυριακού» είναι εξοπλισμένο με όλα τα απαραίτητα μέσα τελευταίας τεχνολογίας ώστε να προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες αποκατάστασης σε παιδιά που έχουν άμεση ανάγκη εξ αιτίας μιας πάθησης που τους προκάλεσε προβλήματα λειτουργικότητας». 


ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ
 «Κέντρου Πρώιμης Παρέμβασης και Αποκατάστασης»,
την Πέμπτη 25 Απριλίου 2013 και ώρα 13:00,
στο Παράρτημα του Νοσοκομείου στην Καλλιθέα, Λ. Συγγρού 290


Εξοχότατε Κ. Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας,
Σήμερα το πνεύμα της Αγλαΐας Κυριακού, εμπνεύστριας και ευεργέτιδος του νοσοκομείου μας έχει μετακομίσει από το κεντρικό μας κτίριο και βρίσκεται εδώ κοντά μας.
Και  χαίρεται!
Χαίρεται γιατί βλέπει για άλλη μια φορά ότι η πράξη της και η πρόθεση της να συμπαρασταθεί στο άρρωστο παιδί, βρίσκει άξιους μιμητές στα πρόσωπα των ανθρώπων του «Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος», που με την ίδια σεμνότητα και την ίδια αποτελεσματικότητα στέκονται αρωγοί στα παιδιά που υποφέρουν, στα πιο ευαίσθητα κύτταρα της κοινωνίας μας.
Χαίρεται το πνεύμα της Αγλαΐας Κυριακού γιατί το δύσκολο έργο της ανέγερσης του Κεντρικού κτιρίου στου Γουδή πριν 80 χρόνια με πρωταγωνιστές τον τότε Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χρυσόστομο, πρόεδρο της επιτροπής ανέγερσης, τον τότε Υπουργό Υγιεινής και μετέπειτα Πρωθυπουργό Αλέξανδρο Κορυζή, τον αδελφό της διαθέτιδος Αντώνιο Αντωνιάδη, μέγα ευεργέτη του Ιδρύματος μας, τον ανιψιό της και αρχιτέκτονα του κτιρίου Ιωάννη Αντωνιάδη, βρίσκει άξιους συνεχιστές.
Χαίρεται σήμερα το πνεύμα της Αγλαΐας Κυριακού γιατί η πρωτοποριακή διάθεση που διαχρονικά διέπει αυτό το νοσοκομείο, «οι πρωτιές μας» όπως συνηθίζουμε να λέμε, συνεχίζονται σήμερα με την δημιουργία του πρώτου κρατικού κέντρου πρώιμης παρέμβασης – αποκατάστασης για παιδιά με κινητικά προβλήματα.
Η επίμονη προσπάθεια επέκτασης του Αγλαΐα Κυριακού από τον ιδρυτικό διοικητικό διευθυντή του Ηλία Σαραντόγλου, η δημιουργία νέων τμημάτων, πρωτοποριακών για την εποχή τους από τον καθηγητή Κων/νο Παπαδάτο, η μάχη για μια ολοκληρωμένη τριτοβάθμια μονάδα υγείας που έχει εμπνεύσει όλους μας με πρωτοπόρο την κυρία Μαριόγκα Φραγκάκη, είναι μια προσπάθεια που δεν έχει τέλος. Έχει μόνο αφετηρίες, και η σημερινή είναι μια σημαντική αφετηρία!
Για άλλη μια φορά στην 80χρονη ιστορία του Ιδρύματος μας η ιδιωτική πρωτοβουλία όπως εκφράζεται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος  και από την ένωση Σωματείων – Ιδρυμάτων «Μαζί με το παιδί», έρχεται αρωγός στην προσπάθεια του δημόσιου νοσοκομείου να ανταποκριθεί στον κοινωνικό του ρόλο.  
Στο κτίριο αυτό που βρισκόμαστε σήμερα που περιήλθε στο νοσοκομείο μας από τον Ευαγγελισμό το 1985 επί Υπουργίας του αειμνήστου Γεωργίου Γεννηματά και το οποίο λειτούργησε ως παράρτημα του κεντρικού νοσοκομείου από το 1986, δίδεται σήμερα μια νέα διάσταση με την γενναία χορηγία του ιδρύματος Σταυρός Νιάρχος στην μνήμη της Μαίρης Δρακοπούλου. Η παρουσία σας Αγαπητέ μας κ. Υπουργέ Υγείας στα σημερινά εγκαίνια, υπογραμμίζει και το διαρκές ενδιαφέρον της πολιτείας για την υγεία των παιδιών που αποτελεί και προσωπική σας αδιαμφισβήτητη προτεραιότητα. 

Το σημερινό Δ.Σ. του νοσοκομείου μας του οποίου έχω την τιμή να προεδρεύω, είναι αποφασισμένο- και ήδη σήμερα δίνει ένα δείγμα γραφής – να μην αφήσει τα νερά να λιμνάζουν 80 χρόνια μετά την σύνταξη της διαθήκης της ευεργέτιδος και εμπνεύστριας του Ιδρύματος μας,  επιδιώκοντας να αξιοποιούνται δημιουργικά όλες οι δυνατότητες που υπάρχουν, ώστε το νοσοκομείο Παίδων Αθηνών Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού να συνεχίσει να διαδραματίζει τον  πρωτοποριακό και ισχυρό ρόλο του και να βελτιώνει τις υποδομές του, μέσα σε ένα δύσκολο περιβάλλον.
Δεν είναι μόνον αποτελεσματική, αλλά και ιδιαιτέρως τιμητική για το νοσοκομείο μας η επιλογή του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος – ενός από τους μεγαλύτερους φιλανθρωπικούς οργανισμούς στον κόσμο -  να συνδράμει για πολλοστή φορά την προσπάθεια μας στον αγώνα για την υγεία του παιδιού. Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με την τεράστια δωρεά του για το κέντρο πολιτισμού στο οποίο περιλαμβάνονται τα κτίρια για την Εθνική βιβλιοθήκη και την Όπερα, εδώ στην ίδια περιοχή που βρισκόμαστε σήμερα, αλλά και τις εκατοντάδες δωρεές του, στηρίζει ουσιαστικά την Ελλάδα στην δύσκολη περίοδο της συνεχιζόμενης κοινωνικοοικονομικής κρίσης.
Η παρουσία σας στην σημερινή τελετή, Εξοχότατε Κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας και ο εγκαινιασμός εκ μέρους σας αυτού του μοναδικού και πρωτοποριακού έργου, περιέχει πέραν της προσωπικής σας ευαισθησίας, έναν μέγιστο συμβολισμό για την θέληση της πολιτείας να αγκαλιάσει αυτές τις προσπάθειες και να τιμήσει όσους δεν πάουν να φροντίζουν όλα αυτά τα παιδιά, που παρά τις δυσκολίες, δικαιούνται μαζί με όλα τα άλλα Ελληνόπουλα, να ατενίζουν με προσδοκία το μέλλον!
 Σας ευχαριστώ!

    O ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

                                                      ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ  ΤΟΜΠΟΥΛΟΓΛΟΥ-ΛΕΩΝΙΔΟΠΟΥΛΟΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

η Αλεπού Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας