Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

«Πλυντήρια» αθωωτικών αποφάσεων τα Πειθαρχικά

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ-ΣΟΚ ΕΠΟ ΤΟΝ ΛΕΑΝΔΡΟ ΡΑΚΙΝΤΖΗ
Αυξάνονται τα φαινόμενα ατιμωρησίας των δημοσίων υπαλλήλων καθώς πληθαίνουν οι καταγγελίες ότι λόγω της πλημμελούς λειτουργίας των πειθαρχικών συμβουλίων που ακόμα δεν έχουν συσταθεί με πλειοψηφία δικαστικών υπαλλήλων όπως αναφέρει ο νόμος για το νέο πειθαρχικό, υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες οι υπάλληλοι καταδικάζονται από τη Δικαιοσύνη αλλά δεν επιβάλλονται πειθαρχικές ποινές από τις αρμόδιες υπηρεσίες.


Ο Γενικός Επιθεωρητής Λ. Ρακιντζής σε δηλώσεις του στο «Εθνος της Κυριακής» αφήνει υπόνοιες ότι τα πειθαρχικά συμβούλια που λειτουργούν με την παλαιά σύνθεσή τους με πλειοψηφία δημοσίων υπαλλήλων, λαμβάνουν αθωωτικές αποφάσεις για να γλιτώσουν τους συναδέλφους τους από τη διαθεσιμότητα που επιβάλλει ο νέος πειθαρχικός νόμος.
Σε όλα αυτά προστίθεται το γεγονός ότι ο Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης έχει χάσει το δικαίωμα ένστασης σε αποφάσεις πρωτοβάθμιων οργάνων για τις οποίες πλέον δεν ενημερώνεται, με αποτέλεσμα να «σπάει» ο κύκλος του ελέγχου.
«Κατόπιν της αφαίρεσης της αρμοδιότητάς μου να ασκώ ενστάσεις σε αποφάσεις των πρωτοβάθμιων πειθαρχικών οργάνων», αναφέρει ο κ. Ρακιντζής, «και λόγω του ότι δεν έχουν συγκροτηθεί ακόμα τα νέα πειθαρχικά όργανα εντός του τριμήνου που προβλέπει ο νόμος, και τα πειθαρχικά συμβούλια λειτουργούν με την προηγούμενη σύνθεση (3 υπάλληλοι και δύο αιρετοί) καθώς επίσης εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν μπορώ να ελέγξω πλέον εάν μου αποστέλλονται όλες οι πειθαρχικές διώξεις, έχω βάσιμες υπόνοιες ότι σήμερα υπάρχει "πλυντήριο" αθωωτικών αποφάσεων για να αποφύγουν να τεθούν σε διαθεσιμότητα οι πειθαρχικά ελεγχόμενοι σύμφωνα με το νέο πειθαρχικό».
?Χαρακτηριστικά παραδείγματα όπου οι υπηρεσίες έκαναν τα «στραβά μάτια» θάβοντας τις αποφάσεις της ελληνικής δικαιοσύνης, αποτελούν τρεις περιπτώσεις στο υπουργείο Ανάπτυξης, στον Δήμο Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας και σε δήμους της Β. Ελλάδας. Στο υπουργείο Ανάπτυξης στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου υπήρξε υπόθεση όπου 13 υπάλληλοι είχαν καταδικαστεί το 2005 από το Β΄ Τριμελές Πλημμελειοδικείο για ελλιπείς διαδικασίες ελέγχου βυτιοφόρων αυτοκινήτων μεταφοράς υγρών καυσίμων.
Η υπόθεση παραπέμφθηκε στο αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο όπου οι υπάλληλοι οι οποίοι είχαν καταδικαστεί από τη Δικαιοσύνη, δήλωσαν ότι έφταιγε ο... καιρός και η μη συνεργασία των ελεγχόμενων για τις παραλείψεις στα έντυπα ελέγχου των βυτιοφόρων. Παρά την καταδικαστική απόφαση της Δικαιοσύνης και το πόρισμα των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, το υπηρεσιακό συμβούλιο αθώωσε τους συγκεκριμένους υπαλλήλους, το 2006.
Σε φιάσκο αναδεικνύεται η απομάκρυνση των επίορκων υπαλλήλων καθώς μέχρι σήμερα δεν έχουν συσταθεί ακόμα τα νέα πειθαρχικά συμβούλια τα οποία αποτελούνται από πλειοψηφία δικαστών, τα οποία έπρεπε να λειτουργούν από τον Δεκέμβριο του 2012. Οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή του νέου Πειθαρχικού Κώδικα ακυρώνουν ουσιαστικά τη δέσμευση του υπουργείου για την απομάκρυνση των επίορκων που υπολογίζονταν ότι θα ξεπεράσουν τις 4.000 υποθέσεις στο σύνολο του δημόσιου τομέα.
Ενα από τα βασικά προβλήματα για τη σύσταση των νέων πειθαρχικών συμβουλίων είναι ότι αντιμετωπίζουν την άρνηση των δικαστικών λειτουργών να συμμετέχουν στα νέα όργανα καθώς δεν προβλέπεται αποζημίωση και αντιμετωπίζουν μεγάλο όγκο δουλειάς στα δικαστικά τους καθήκοντα. Τα πειθαρχικά που έχουν συσταθεί αποτελούνται κυρίως από νομικούς συμβούλους δημοσίων υπηρεσιών και είναι δυσκίνητα στη λήψη των αποφάσεων.
ΕΔΕ στη Ν. Φιλαδέλφεια
  • Επειτα από καταγγελίες στον Δήμο Ν. Φιλαδέλφειας Χαλκηδόνας, πραγματοποιήθηκε ΕΔΕ για υπαλλήλους του δήμου οι οποίοι κατηγορούνταν ότι στο πανηγύρι που πραγματοποίησε η δημοτική αρχή την Πρωτομαγιά του 2011 δεν εισέπραξαν από μικροπωλητές τα ποσά που είχαν καθοριστεί, ύψους 80.000 ευρώ, και λάμβαναν παρανόμως «προκαταβολές» και «έναντι». Σύμφωνα με το αποτέλεσμα της ΕΔΕ, και οι πέντε υπάλληλοι του δήμου παραπέμπονταν στο αρμόδιο πειθαρχικό όργανο με ένα αναλυτικότατο κατηγορητήριο για παράβαση καθήκοντος και για απώλειες εσόδων του δήμου.
  • Η δήμαρχος Ευτυχία Γιαταγάνα - Αποστολάκη παρέπεμψε το θέμα στο ανώτερο πειθαρχικό όργανο του δήμου, την Εκτελεστική Επιτροπή, αφού απέστειλε την υπόθεση στον εισαγγελέα. Η ΕΕ του δήμου αθώωσε σχεδόν ομόφωνα τους υπαλλήλους λόγω ισχυρών αμφιβολιών. Σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, όταν η ΕΔΕ διαπιστώνει σοβαρά πειθαρχικά αδικήματα πρέπει να επιβληθεί πειθαρχική δίωξη.
Νίκος Β. Τσίτσας




Αναδημοσίευση από το ΕΘΝΟΣ της Κυριακής


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

η Αλεπού Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας